zondag 18 april 2010

CODA, Ding 14, Mediawijsheid

"Mediawijsheid duidt op het geheel van kennis, vaardigheden en mentaliteit waarmee burgers zich bewust, kritisch en actief kunnen bewegen in een complexe, veranderlijke en fundamenteel gemedialiseerde wereld."
(Raad voor Cultuur, juli 2005).
Het gaat er om dat we in staat zijn om oude (televisie, radio, pers) en nieuwe media (internettoepassingen, sms) te gebruiken en dat we een gezonde mentaliteit ten opzichte van deze media hebben, waarbij we ons bewust zijn van de mogelijkheden en van de context van informatie.

De citaten geven goed weer wat de term "mediawijsheid" precies omvat. Duidelijk mag zijn dat het gaat om het gebruik van zowel de oude als de nieuwe media.
Het aardige is, vind ik, dat in stukken die gaan over mediawijsheid, niet alleen het onderwijs wordt genoemd om de burgers "mediawijs" te maken, maar dat er ook een rol is weggelegd voor de openbare bibliotheken en dus voor CODA!
CODA biedt scholen al interessant en leuk educatief materiaal aan op het gebied van mediawijsheid, zowel voor het primaire onderwijs als voor het voortgezet onderwijs. Niet alleen de kinderen worden hierbij gezien als doelgroep, maar ook de docenten en de ouders. Leuk, kijk op: http://www.coda-apeldoorn.nl/producten-en-diensten/onderwijs/primair-onderwijs/mediawijsheid/

2 opmerkingen:

  1. Nu nog een Ding en dat is het basta ! Coda vult en gaat steeds meer een rol vervullen in de media wereld van Apeldoorn en omgeving. De beeldbank, de website van Apeldoorn en oorlog, de mediacoaches die weer over de scholen zijn uitgezonden dus je ziet we zijn interactief met onze klanten bezig.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mediawijsheid is een brede term waar heel veel onderwerpen ondergebracht kunnen worden. Belangrijkste is dat je weet wat je aan doen bent op het publieke web en wat de gevolgen kunnen zijn.
    Genoeg kansen voor CODA als intermediair!

    BeantwoordenVerwijderen